Home > Дом и градина > Креватна дървеница

Креватна дървеница

Как да се отървете от дървеници

Креватната дървеница е насекомо с кафеникав цвят, без криле, около 8 мм дълго. В състояние е да оцелее в продължение на една година без да се храни с кръв. Тези паразити са в състояние да се скрият в малки пукнатини и е трудно да се намерят. Женските могат да снесат до 300 яйца, които се излюпват в рамките на десет дни, като по този начин създават все по-нарастваща популация..
Основният източник на храна е кръв пробивайки кожата. Различните хора реагират на ухапвания от Креватна дървеница по различни начини. Някои може и никога да не узнаят, че са били ухапани, докато други могат да получат тежко възпаление даже и инфекция. Повечето от ухапванията са толкова малки, че не могат да се напипат. Въпреки това, типичен признак на такова ухапване е малка, подутина с бял кант около ухапаното място придружено със сърбеж.
Намирането на тези буболечки е трудно. В много случаи се откриват само следи от тях. Ръждиви петна върху чаршафите и матрака, причинени от умрели буболечки или фекалии може да бъдат първият признак, че буболечките са се е появили в едно легло. Повечето дървеници могат да бъдат намерени в процепи и пукнатини на матраци, столове и дивани. Те често са намирани между дъската на леглото и стената. Понеже Креватната дървеница предпочита дърво и плат пред пластмаса и метал те живеят предимно в места като спалнята или в хотелски стаи.
Необходимо е много търпение и постоянство за да се освободите от дървениците. Не е достатъчно само почистване на матраците и изпиране на чаршафите. Мебелите трябва да се обърнат и почистят. Килимите, дървените рамки, вратите, гардероба трябва да бъдат проверени добре. Буболечките може да се крият зад тапета, в процепи между килими и стени, зад изхода покрива, в арматурата на осветителни тела, детектори за дим и дори часовници. Всички елементи, които могат да бъдат изпрани се перат в гореща вода. Неща, които не може да се изперат се опаковат в найлоново фолио и се поставят на горещо място или на пряка слънчева светлина. Ключът е да се повиши температурата на поне 60 градуса в продължение на няколко часа, за да умрат яйцата и буболечките. Третиране с ултравиолетова светлина за 4-5 минути също е много ефективно. Може да бъде направено и парно почистване, всички торби и кутии трябва да се изхвърлят или изпразнят.
Съществуват и други методи, които са напълно безполезни и дори не трябва да бъдат взети под внимание. Например пръскане с аерозолни пестициди няма да се Ви отърве от буболечките. Оставяне на стаята отворена при минусови температури през зимата също.

Add This! Blinkbits Blinklist Blogmarks BlogMemes BlueDot BlogLines co.mments Connotea del.icio.us de.lirio.us Digg Diigo DZone Facebook FeedMeLinks Folkd.com Fleck Furl Google Google Reader icio.de IndianPad Leonaut LinkaGoGo Linkarena Linkter Magnolia Mister Wong MyShare Ask.com MyStuff Ask.com Yahoo! MyWeb Netscape Netvouz Newsgator Newsvine Oneview.de RawSugar reddit Rojo Segnalo Shadows Simpy SlashDot Smarking Sphere Spurl Startaid StumbleUpon TailRank Technorati ThisNext yigg.de Webnews.de ReadMe.ru Dobavi.com Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com Plugin by Dichev.com
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.